Slijtage knie

Een vaak gestelde diagnose bij knieklachten is artrose, ook wel vaak slijtage genoemd. Slijtage is een natuurlijke verandering binnen het gewricht wat optreedt bij het ouder worden. De kwaliteit van het kraakbeen gaat achteruit naarmate je ouder wordt. Het is niet altijd zo dat slijtage klachten geeft. Sommige mensen hebben forse slijtage en nergens last van, andere mensen hebben lichte slijtage en forse pijn. De groep mensen die klachten heeft kan bij Axon fysiotherapie goed geholpen worden voor dit probleem.


Oorzaken slijtage knie

Slijtage van de knie en de symptomen die er bij horen hebben vaak meerdere oorzaken. Meestal is het een combinatie van factoren. Vaak zien we dat de familiaire component belangrijk is. In sommige families komt pijn bij slijtage meer voor, mensen krijgen dan vaker een nieuwe knie of nieuwe heup. Een grote belasting in het verleden kan ook een rol spelen. Bij erg belastende sporten of fysiek zwaar werk kan slijtage op latere leeftijd problemen geven. Ook een trauma in het knieblessure in het verleden, bijvoorbeeld een meniscusletsel of een voorste kruisbandletsel kan er voor zorgen dat op latere leeftijd slijtageklachten ontstaan. Overgewicht zorgt voor een grotere kans op slijtage.


Klachten

Slijtage van de knie geeft klachten volgens een herkenbaar patroon. In de meeste gevallen zien we een beperking in de beweeglijkheid van de knie ontstaan. De knie kan minder goed buigen en strekken.

Kenmerkend zijn de problemen bij het starten van de beweging. Bij het opstaan uit bed of bij opstaan na zitten is de knie stijf en pijnlijk. Door bewegen wordt de knie vaak weer wat soepeler. De pijn zit meestal rondom het gewricht, maar bij alleen slijtage aan de binnenzijde kan de pijn ook lokaal zijn. Door de slijtage kan er een ontsteking van het gewrichtskapsel ontstaan waardoor de knie dik, pijnlijk en warm kan worden. De pijn kan dan ook ‘s nachts problemen geven bij slapen.


Behandeling

Vaak denken mensen bij slijtage van de knie vaak aan een nieuwe knie als oplossing. Dit is echter het laatste middel wat wordt ingezet, een nieuwe knie is een grote en ingrijpende operatie waarna een lange revalidatieperiode volgt. Door te revalideren bij Axon fysiotherapie is de kans groot dat uw slijtageklachten verbeteren tot een niveau waar goed mee te leven is. Een operatie blijkt dan niet eens nodig!

De behandeling bestaat vooral uit oefentherapie. Het trainen van de knie zorgt voor een betere conditie van de spieren, een verbetering van de kwaliteit van het kraakbeen en daarnaast zorgt beweging voor een afname van pijn bij slijtage. Ook kan training bijdragen aan een afname van gewicht. Verder kan de behandeling bestaan uit het behandelen van de knie door middel van mobilisaties waardoor de beweeglijkheid van de knie verbetert. Massage en dry needling kan pijnverlichtend zijn als spierknopen die kunnen optreden in de spieren die de knie aansturen ook bijdragen in de pijnklacht.

Bij Axon fysiotherapie zijn we gespecialiseerd in het behandelen van gewrichtsklachten. We hebben de expertise in huis om u de beste zorg te geven bij slijtage van de knie. Daarnaast hebben we een goed uitgeruste trainingsruimte waar we u kunnen begeleiden in de revalidatie.