Gewrichtspijn

Gewrichtspijn is een veel voorkomend probleem. Gewrichten die het vaakst zijn aangedaan zijn de knie en de heup. In de wervelkolom zien we het met name in de nek en in de onderrug. Maar in principe kan in ieder gewricht pijn ontstaan. Bij Axon fysiotherapie zijn we allemaal manueel therapeut. We zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van gewrichtsklachten.


Wat is gewrichtspijn?

Gewrichtspijn is pijn aan de gewrichten die in veel gevallen wordt veroorzaakt door artrose. Artrose ontstaat vaak op middelbare of latere leeftijd. Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen van de gewrichtsvlakken af. Hierdoor bewegen de gewrichten minder soepel en kan er pijn optreden. Deze pijn ontstaat vaak door een artritis, een ontsteking binnen het gewricht.


Oorzaak en symptomen

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor gewrichtsklachten en vaak is er ook sprake van een combinatie van oorzaken. De belangrijkste oorzaken zijn: Genetische aanleg, gewrichtsklachten komen in de ene familie meer voor dan in de andere familie. Natuurlijk speelt belasting een rol, een overbelasting in werk of sport kan gewrichtspijn veroorzaken. Gewrichtspijn kan veroorzaakt worden door een trauma. Door een ongeluk kan het gewricht overbelast raken en pijn veroorzaken. Overgewicht en leeftijd zijn ook belangrijke risicofactoren voor overgewicht.

De klachten bestaan uit pijn, zwelling en stijfheid. Gewrichtspijn gaat vaak gepaard met een verminderde beweeglijkheid van het gewricht. Mensen ervaren stijfheid bij bewegen, met name bij opstarten na liggen of zitten. Bewegingen waarbij het gewricht teveel belast wordt geeft vaak pijn, al kan beweging in de goede vorm juist voor pijnvermindering zorgen.

Beweging in de goede vorm is zelfs noodzakelijk om gewrichtspijn te verbeteren!


Behandeling

Bij Axon fysiotherapie bent u op de juiste plek voor het behandelen van gewrichtspijn. Door onze manuele therapie achtergrond zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van gewrichtspijn. In een vraaggesprek krijgen we een goed beeld van uw klacht en uw belastingpatroon. Ook brengen we andere risicofactoren in kaart die een rol kunnen spelen bij uw probleem. Na het vraaggesprek doen we een lichamelijk onderzoek. Hier kijken we naar de functie van het pijnlijke gewricht door middel van een bewegingsonderzoek. We kijken ook naar de functie van de spieren die het gewricht in beweging brengen. Een verstoorde spierfunctie kan ook gewrichtspijn veroorzaken; het gewricht wordt niet goed aangestuurd en raakt overbelast. Verder kijken we naar de functie van gewrichten in de aangrenzende regio en naar bijzonderheden in uw houding. Na het onderzoek maken we een behandelplan. Hoe dit eruit ziet is afhankelijk van de bevindingen in het onderzoek, dit bepaald waar voor de behandeling de nadruk op komt te liggen.

De behandeling bestaat uit voorlichting, mobiliserende technieken van de gewrichten, massage en oefentherapie. De gewrichtsfunctie en conditie wordt zo verbeterd, waardoor de gewrichtspijn verdwijnt! Heeft u last van gewrichtspijn? Maak dan een afspraak bij Axon Fysiotherapie.