Manuele therapie

Zeer effectief bij de meeste nek- en/of rugklachten
Manuele therapie AXON Fysio Deinum

De manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter bewegen van een of meerdere gewrichten. Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. De manueel therapeut kan een patiënt met specifieke trainingsadviezen leren gewrichten door spieren stabieler te maken.


Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt

• Hoofd- en nek en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
• Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
• Artrose van de heup
• Lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
• Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
• Kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten


Hoe ziet de behandeling eruit?

In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het bestaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoekgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueeltherapeut.

Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren. Ook tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd.) De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.


Neem nu contact op Terug naar overzicht