Frozen shoulder therapie

WAT IS EEN FROZEN SHOULDER?
Via de huisarts of specialist kunt u de diagnose frozen shoulder krijgen. Dit betekent dat er sprake is van een adhesieve capsulitis van de schouder, oftewel een ontsteking van het gewrichtskapsel met verklevingen wat leidt tot een pijnlijk en stijf schouder; een frozen shoulder. Het verloop van de frozen shoulder kan worden ingedeeld in drie fasen.1. De bevriezende fase, tijdens deze fase staat pijn op de voorgrond en neemt de stijfheid van de schouder toe en de bewegingsvrijheid neemt af. De nachtrust wordt in deze fase vaak verstoort door de hevige pijn (gemiddeld duurt deze fase 2-9 maanden).2. De bevroren fase, de pijn neemt toe maar de schouder blijft stijf en de bewegingsvrijheid blijft gelijk. Bewegingen geven alleen nog pijn aan het einde van de bewegingen ( gemiddeld duurt deze fase 4 tot 12 maanden).

3. De ontdooiende fase, De pijn zakt nog verder weg en de schouder wordt minder stijf en de bewegingsvrijheid neemt toe (gemiddeld duurt deze fase 12-42 maanden).

Een frozen shoulder ontstaat vaak spontaan, er is meestal niet een aanwijsbare oorzaak.  Maar soms zien we ook een frozen shoulder ontstaan na een trauma, bijvoorbeeld nadat iemand de schouder uit de kom heeft gehad, of na een botbreuk. Dit wordt een secundaire frozen shoulder genoemd.

 

DIAGNOSE

 

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt in combinatie met de presentatie van de klacht.
Tijdens het onderzoeken van de schouder ziet de therapeut een herkenbare beperking in de beweeglijkheid van het schoudergewricht. In fase 1 is het vaak lastig om de frozen shoulder te herkennen omdat de schouder dan nog niet stijf is.

 

THERAPIE

 

Het is van belang om te realiseren dat de klachten weer over gaan ook al kost dit veel tijd. Bij Axon Fysiotherapie begeleiden wij u zo goed mogelijk bij elke fase. Het doel is dan om samen met een u een plan op te stellen. Therapie kan bestaan uit: Massage, mobilisaties van het schouder, oefentherapie, manipulaties/mobilisaties van de wervelkolom, thuis oefeningen, advies en educatie. Het is voor u belangrijk om goede coaching te krijgen in wanneer u welke oefeningen moet doen, wat u in uw dagelijks leven wel en niet moet doen etc. We kunnen op die manier het traject niet zozeer verkorten maar u ervaart veel minder problemen.

 

WORDT DE THERAPIE VERGOED?

 

Indien u een verwijzing voor frozen shoulder heeft dan betekend dit dat u aanspraak kunt maken op de basis verzekering. Dit betekend dat vanaf de datum van de diagnose tot één jaar later u aanspraak kan maken op fysiotherapie. Hierbij geldt wel dat de eerste twintig behandeling uit uw aanvullende verzekering. Na deze 20 behandelingen valt therapie bij frozen shoulder in het basis pakket.