Heupartrose

Heupartrose is een klacht die veel voorkomt. Heupartrose wordt in de volksmond ook vaak heupslijtage genoemd. De klachten kunnen variëren van lichte pijnklachten tot hevige pijn in combinatie met ernstige beperkingen in dagelijks functioneren. Soms is een operatie onvermijdelijk, maar vaak kan fysiotherapie zorgen voor verbetering van klachten. Bij Axon fysiotherapie zijn we gespecialiseerd in het behandelen van gewrichtsklachten. Met heupartrose bent u bij ons aan het juiste adres.


Wat is heupartrose?

Heupartrose is een aandoening waarbij er sprake is van een verslechtering van de conditie van het kraakbeen van het heupgewricht. Door verlies van kraakbeen kunnen de twee botstukken die samen het heupgewricht vormen (kop van het bovenbeen en kom in het bekken) minder soepel bewegen. Ook kunnen door heupartrose er lokale ontstekingen ontstaan die zorgen voor pijn in rust en pijn die erger wordt bij bewegen. Het risico op klachten van heupartrose neemt toe met de leeftijd met een piek op 79 jaar, waarna het risico weer afneemt. Toch zien we in de praktijk ook regelmatig relatief jonge mensen met heupartrose.


Oorzaak en symptomen

Heupartrose wordt door meerdere factoren veroorzaakt. De volgende factoren spelen een belangrijke rol bij heupartrose. We zien dat er een belangrijke familiaire oorzaak is. In de ene familie komt gewrichtspijn veel voor, in een andere familie helemaal niet. Er is dus een sterke genetische component bij het krijgen van gewrichtspijn zoals bij heupartrose. Een grote belasting in werk of sport geeft ook een verhoogd risico. Heupartrose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook overgewicht vergroot de kans op pijnklachten. Een aangeboren afwijking zoals heupdysplasie kan het artroseproces ook versnellen. Mensen met heupartrose hebben meestal pijnklachten in de lies. Vaak straalt de pijn uit naar de knie en als gevolg van de heupartrose ontstaan vaak ook pijnklachten van de rug. Heupartrose zorgt voor een beperking in bewegen. Mensen hebben pijn bij lopen, moeite met opstarten na liggen of zitten en vaak ook nachtelijke pijn. Door heupslijtage ontstaat een beperkte beweeglijkheid van het heupgewricht. Mensen met heupartrose krijgen vaak een ander looppatroon. Door de pijn en stijfheid van de heup ontstaat een looppatroon wat kenmerkend is voor heupslijtage.


Onderzoek en behandeling

Bij Axon fysiotherapie zijn we gespecialiseerd in het behandelen van gewrichtsklachten. Tijdens het onderzoek kijken we naar de beweeglijkheid van uw heupgewricht. Bij heupslijtage zien we een beperkte beweging in het gewricht met vaak pijn in de eindstanden van de beweging. Verder onderzoeken we ook het bekken en de rug en kijken we naar het beweegpatroon als geheel. De heup is een onderdeel van de keten in bewegen en het behandelen van bewegingsprobleem van de rug of bekken kan ook voor de heup voordelen opleveren. Ook een beenlengteverschil kan verantwoordelijk zijn voor een ongelijke belasting. Door hier wat aan te doen kan de belasting van de pijnlijke heup verbeterd worden.

De behandeling van heupartrose bestaat uit een combinatie van manuele therapie en training. Door middel van manuele therapie kan de beweeglijkheid van de heup verbeteren en de pijn afnemen. Als de heup minder pijnlijk is en beter beweegt kan door middel van training de conditie van de heup verder verbeteren.

Heeft u heupartrose? Maak dan een afspraak met Axon Fysiotherapie. De behandeling bij Axon Fysiotherapie geeft u de kans uw heupklachten te verbeteren, met minder pijn te functioneren en een eventuele heupoperatie te voorkomen!