Hernia klachten

Een hernia is een veel voorkomend probleem. Bij een hernia van de onderrug is er sprake van verplaatsing van materiaal van de tussenwervelschijf voorbij de normale grens van de tussenwervelschijf. Het weefsel puilt dus wat uit. Hierdoor kunnen zenuwen in de verdrukking komen. Dit resulteert dan in uitstralende pijn het been in tot in de voet (of de arm in bij een nek hernia), gevoelsverlies, kracht verlies of in het ergste geval functie verlies. Functieverlies kan zich uiten in een voet die niet goed meer opgetild kan worden.


Klachten

Kenmerkend voor een hernia is dus dat de pijn in het been en de klachten in het been duidelijk aanwezig zijn en de rug pijn niet of in mindere mate aanwezig is. De klachten bestaan vaak uit rug en beenpijn en moeite bij bukken, pijn bij zitten en staan en nachtelijke pijn. Ook is er vaak sprake van pijn in de rug en been bij hoesten, niezen en persen. Drukverhogende momenten belasten ook de rug en daarmee de hernia wat zorgt pijnklachten. De oorzaak van een hernia is niet altijd duidelijk. Vaak zien we als oorzaak herhaaldelijk zwaar belasten van de rug waarbij de rug veel gebogen wordt, zoals herhaaldelijk tillen. Maar ook te weinig bewegen kan de conditie van de rug verslechteren waardoor een hernia kan optreden.


Behandelen van een hernia

Vroeger werden hernia’s vaak geopereerd, tegenwoordig zijn de artsen hier een stuk terughoudender in. Dit omdat uit onderzoek blijkt dat het herstel zonder operatie meestal goed is. Daarnaast is een operatie natuurlijk ook erg ingrijpend. Pijn alleen is meestal geen reden meer tot opereren. Maar als er echt uitval is, waarbij er de controle verloren wordt over het been of bijvoorbeeld de blaas dan is het noodzakelijk dat er direct geopereerd wordt om zo te zorgen dat er geen schade optreedt aan de zenuwen. De pijn is meestal de klacht die op de voorgrond staat. Deze kan behandeld worden met medicatie. Als de pijn niet voldoende herstelt wordt tegenwoordig ook vaak de zenuw verdoofd met behulp van een injectie. Dit wordt uitgevoerd door de pijnbestrijding in het ziekenhuis en is effectief tegen de pijn.


Herstel

Gelukkig is het verloop van een hernia over het algemeen zeer positief. De meeste hernia’s herstellen binnen 8 tot 12 weken weer vanzelf. Mits er natuurlijk goed omgegaan wordt met de klacht. Bij Axon fysiotherapie kunnen wij u helpen bij het begrijpen van de klacht en begeleiden bij het herstel. Ons doel is dan ook u helpen alles te optimaliseren en de kans dat u herstelt zo groot mogelijk maken. De therapie kan bestaat uit: Oefentherapie, houdingsadvies, manuele therapie, voorlichting en een oefenprogramma voor thuis.


Herniaklachten behandelen met Axon Fysiotherapie

Bij Axon Fysiotherapie is er veel expertise op het gebied van onderzoeken en behandelen van rugklachten. Dus ook bij herniaklachten kunt u goed bij ons terecht! Het eerste doel van de behandeling is om iemand met een hernia goed inzicht te geven in het probleem. Het is belangrijk om te weten wat er aan de hand is, wat u wel of niet moet doen en wat de verwachting is op het gebied van herstel. Het is al geruststellend om te weten dat ondanks de hevige pijn, de kans heel groot is dat er volledig herstel plaatsvindt. Het is belangrijk om de belasting zodanig aan te passen dat de zenuw kan herstellen. Activiteiten die de zenuw prikkelen zorgen ervoor dat de pijn blijft. Advies op het gebied van houding en beweging en oefeningen die pijnverlichtend werken zijn in deze fase belangrijk.

Zodra de pijn afneemt kan de belasting gedoseerd worden verhoogd. Dit kan door middel van oefeningen thuis, maar ook door te starten met training in onze goed uitgeruste oefenzaal. Door training wordt de rug weer belastbaarder. De rug belasten is noodzakelijk om de rug sterker te maken. Zo kunt u na de revalidatie weer zonder klachten uw dagelijkse activiteiten uitvoeren zoals u dat ook voor uw hernia gewend was!