skip to Main Content
conscious-design-nMG20MmJV-4-unsplash

BewegingsKeten Therapie

Opnieuw leren bewegen door middel van deze therapie

Met BewegingsKeten Therapie® wordt vanuit een bewegingsanalyse getracht opnieuw een natuurlijk bewegingspatroon aan te leren (reconditioneren van het oorspronkelijke bewegingspatroon). Hierbij wordt veel gevraagd van het bewegingsgevoel, lichaamsbewustzijn en inzet van de cliënt.

Afspraak maken

Natuurlijk bewegingsgedrag

Tijdens dagelijkse activiteiten, werk en sport is het lichaam continue in beweging. Doordat lichaamsdelen in verschillende vlakken en in complexe combinaties kunnen bewegen ontstaat er een grote diversiteit aan bewegingspatronen. Binnen deze bewegingspatronen werken verschillende lichaamssystemen in een keten intensief samen: spieren, gewrichten, botten, hersenen, zenuwen en bloedvaten. 

Effectieve bewegingspatronen worden gekenmerkt door het aanspannen van de juiste spieren, op het juiste tijdstip, in de juiste volgorde/combinatie en met de juiste kracht.
Hierdoor wordt stabiliteit, beweeglijkheid, symmetrie en balans tijdens bewegen gewaarborgd. Dit wordt ook wel natuurlijk bewegingsgedrag genoemd. 

Natuurlijk bewegingsgedrag is te zien bij gezonde jonge kinderen. Zij doorlopen in hun motorische ontwikkeling een onbewust leerproces (met vallen en opstaan), waardoor ze automatisch de spieren en gewrichten zo gebruiken dat zij geen klachten krijgen.

Verandering in bewegingsgedrag en klachten

Op latere leeftijd gebeurt het vaak dat het bewegingsgedrag verandert. Bijvoorbeeld ten gevolge van een blessure na trauma, een periode van immobilisatie met gips, een operatie, slechte werkplek, een gebrek aan bewegen (bijvoorbeeld kinderen die veel TV kijken en achter de spelcomputer zitten), etcetera. Door een bewegingspatroon kan een verminderde zenuwgeleiding of verminderde doorbloeding ontstaan. Gevolgen hiervan kunnen zijn: uitstraling, gevoelloosheid, tintelingen en koude handen of benen.

Wanneer de sturing in verstoorde bewegingsketens eenmaal is geautomatiseerd gaan die klachten niet meer vanzelf over.

BewegingsKeten Therapie op basis van bewegingsanalyse

Op basis van BewegingsKeten Therapie gaan we aan de slag om het natuurlijk bewegingspatroon terug te brengen. Zodra dit bewegingsgedrag is gecorrigeerd, zal gestart worden met het toepassen en herkennen van dit bewegingsgedrag in de dagelijkse activiteiten en situaties. Door het veelvuldig toepassen van het natuurlijke bewegingsgedrag vindt er in de hersenen een automatisering van het bewegen plaats, zodat het op den duur weer onbewust uitgevoerd wordt.

Wil je een afspraak maken omdat er klachten zijn rondom het bewegen? Maak dan een afspraak. Wij zullen ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk bij ons terecht kunt.

Veel voorkomende klachten die worden aangepakt met BewegingsKeten Therapie

Chronische rugklachten

Werkgerelateerde klachten

Sportgerelateerde klachten

Terugkerende pijnklachten

Hoofdpijnklachten gerelateerd aan houding

Heeft u met spoed fysiotherapie nodig?

Wij ruimen dagelijks tijd in voor spoedgevallen.
Bel 058 254 22 83 voor een afspraak.

Meer specialisaties

Korte introdocutie over het opleidingsniveau, de kennis etc In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het bestaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

McKenzie therapie

  • Therapie bij rug- en nekpijn
Ga naar McKenzie therapie

Chronische pijn

  • Samen werken naar een oplossing voor u
Ga naar Chronische pijn

Fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

  • Om duizeligheid te verminderen
Ga naar Fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

Revalidatie na Covid-19 / Corona

  • om weer op kracht te komen na besmetting van Coronavirus
Ga naar Revalidatie na Covid-19 / Corona

BewegingsKeten Therapie

  • om pijnvrij te bewegen
Ga naar BewegingsKeten Therapie

Revalidatie en training

  • bij langdurig bestaande lichamelijke klachten
Ga naar Revalidatie en training

Manuele therapie

  • Bij pijnlijke gewrichten
Ga naar Manuele therapie

Dry needling

  • Bij spierverhardingen
Ga naar Dry needling